Forumnyheter:

På detta forum pratar vi om guld och guldvaskning. Allt från prospektering till tips och knep, bygga maskiner eller bara chatta lite....Välkommen att bli medlem!

Huvudmeny

Vaskrännebygge 3st

Startat av 7up, 11 juni, 2014, 15:13:25

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

7up

Kommer en liten sneak preview på bygget. Tänkte uppdatera allteftersom.

Ska bli 2st vaskrännor á 6"x36"(varav 12" flare) och en vaskränna/power sluice 8"x54"(varav 12" flare). På måndag ska plåten vara klar och goldhog-mattorna har precis passerat tullen nere i malmö. Bilden nedan visar en av 6 tums flare som gjordes idag.




7up

#1
Lite annat smått o gott som ska användas till 8 tummaren. Slangen ska givetvis kortas till senare.



Uppdatering 16/6:
Goldhog-mattorna har dykt upp: Bedrock 2.0, Downdraft och  Razorback.



7up

#2
Nu är plåten klar. Nästa steg blir att borra hål för att koppla ihop delarna och skära/limma ihop mattorna. Vart lite ändringar sista sekund. Imorgon är det dags för semester till Finland. Är en del prylar som ska med. Förhoppningsvis får man lite tid över till bygget, är ju en del kvar att göra :)




Edit 19/6
Leker med tanken om att eventuellt bygga vidare och ha möjligheten att använda den som en highbanker också. Men det blir eventuellt ett senare projekt. Hoppas nån får lite inspiration för framtida projekt :)





7up

#3
Dags för uppdatering. Körde igenom en hink på cirka 15 liter material som var max 10 mm. Vill inte veta hur mycket som spolades iväg men var i alla fall ett första test och fler kommer. Här är lite bilder från äventyret igår från någonstans omkring "Tampere schist belt". Det som glimmar i pannan, är det guld?  :o




newstream

Testa att spetsa dom med en nål eller en knivspets, blir det massa små bitar är det nej,
Blir det istället ett jack, två bitar eller ett hål är det mest troligt guld.
Spade, ett undervärderat redskap.

Pappagoran

Citat från: 7up skrivet 27 juni, 2014, 10:15:01
Dags för uppdatering. Körde igenom en hink på cirka 15 liter material som var max 10 mm. Vill inte veta hur mycket som spolades iväg men var i alla fall ett första test och fler kommer. Här är lite bilder från äventyret igår från någonstans omkring "Tampere schist belt". Det som glimmar i pannan, är det guld?  :o




Utefter form och struktur ser det onekligen ut som guld. Men gör som Newstream säger så vet du.
I do not fail, I succeed in finding out what does not work.

erland82

Tycker tyvärr inte det det ut som guld. Det glittrar lite för mycket. Men tryck till med en kniv på en bit så vet du som sagt.

7up

#7
Har gjort några försök med både kniv och nålspets. Var inte det lättaste pga så pass små bitar. Bilden som jag tog är tagen från drygt 10 cm från pannan och dem ser ju givetvis större ut då. När jag testa med kniven på dem "större" bitarna så gick dem sönder i allt för många delar. Testade med nålspetsen på några mindre bitar, men då fastna dem runt själva nålspetsen så vart inte mycket klokare av det. Vad för slags material kan det istället vara?

Antar att det inte vart något guld denna gång, men var riktigt skoj att se det glittra i pannan i alla fall :) Idag ska det testas två hinkar från ett grustag. Tänkte testa att koppla ihop flera rännor på längden.


johanssonsan

Lägg några korn mellan två glasskivor och gnid - går kornen sönder är det något annat än guld.

7up

Citat från: johanssonsan skrivet 28 juni, 2014, 09:42:46
Lägg några korn mellan två glasskivor och gnid - går kornen sönder är det något annat än guld.

Testade detta och dem mer eller mindre smulades sönder. Dags att testa vad dem två övriga hinkarna från annan plats har att bjuda på :)

7up

#10
Kört en del tester med dem olika rännorna ihop med 12v pumpen. Upptäckte att materialet behövs tvättas noggrannare och att vattnet vart för våldsamt då riktade strålen i rännans riktning. Tänkte bygga vidare och har nu fixat en enkel "hopper" till rännorna. Stenar som inte får plats genom grizzly bör man enkelt kunna skyffla bort med händerna tills vidare alternativt flytta plastbaljan längre bak. Hoppern kan användas till antingen 8 tummaren eller 2 st 6 tummare efter varanda, beroende på om pumpen levererar tillräckligt med vattenflöde till den större.



Nu ska det finjusteras lite med riktning på vattenstrålen och placering av hoppern för att senare testa den på riktigt. Vad ska man hitta på härnäst då...

Edit 19/7

Testkört den och är riktigt nöjd med hur pass väl materialet tvättas. Dock hade jag ett annat problem nu, att vatten forsar ut bakvägen. Vart tvungen att tillfälligt täppa igen baksidan med en planka. Nu ska detta lösas. 

HANNU

Alltid trevligt att se ett projekt utvecklas  :D
Stå på dig, annars gör nån annan det.

7up

#12
Hittade en passande låda som kan fungera som hopper till vidarebygget. Är en bit kvar som sagt tills fungerande manick men ett roligt projekt. Ska väl inhandlas en 2 tums bensindriven vattenpump(inom snar framtid) nu när man ändå anpassat lådan efter det.





Edit 4/8
En gammal saftkokare som eventuellt kan bli en "blue bowl". Har i alla fall nåt att pilla med då höstmörkret kommer.